V tomto článku sa dozviete, ako si pripraviť úžasne chutný mrkvovo-orechový koláč so smotanovým krémom. Teda ak sa nebojíte mrkvy v koláči!
Mrkva v koláči?
Dávať zeleninu do koláča je pre väčšinu Slovákov dosť nezvyčajné. Napríklad moji rodičia k takýmto „novotám“ pristupujú obzvlášť opatrne. Predpokladám však, že čitatelia môjho blogu sú o niečo odvážnejší. Pretože si úprimne myslím, že kto zavrhuje zeleninu v koláči, môže ľutovať! (Alebo, ako hovorila moja prababka, keď som niečo nechcela jesť: „Budeš banuvat!“)
A keď hovorím o zelenine, myslím tým najmä mrkvu, tekvicu a cuketu, ktoré do koláčov dávam pravidelne a bez zaváhania. Ale vyskúšala som už aj menej bežné zákusky so zemiakmi či paštrnákom. Všetky tieto druhy zeleniny majú totiž prirodzene sladkastú chuť a dobre fungujú v pečených jedlách – preto sú ako stvorené figurovať nie len v slanej, ale aj v sladkej kuchyni.
Jedli alebo piekli ste koláčik aj s nejakou zeleninou, ktorú som tu nespomínala? Budem veľmi rada, ak mi napíšete v komentároch. A ideálne aj s receptom!

Mrkvovo-orechový koláč v našej kuchyni
Recept na tento koláčik mám od jednej z mojich obľúbených internetových cukrárok, ktorá má kanál Cupcake Jemma. A tak trochu som si ho upravila lebo… to proste väčšinou robím. Oproti iným mrkvovým koláčom je v ňom výrazne viac orechov, tak som si ho prekrstila na „mrkvovo-orechový koláč“.
Musím povedať, že tento zákusok je v našej rodine veľmi obľúbený. Len ho nemôžem robiť príliš často, lebo my ho veľmi rýchlo zjeme. A teraz, keď nemôžu chodiť návštevy, nie je najlepší nápad, keď ho zjeme len sami…

Ako nastrúhať mrkvu?
Vo väčšine receptov na mrkvové koláče sa mrkva strúha nahrubo. Úplne tomu rozumiem, je to oveľa rýchlejšie. Ja osobne mám však radšej, keď v koláči kúsky mrkvy nie je vidno. Preto ju strúham vždy najemno. Ale konečné rozhodnutie je na vás.
Môžem na mrkvovo-orechový koláč použiť celozrnnú múku?
Neodporúčam to, pretože aj pri čiastočnom nahradení hladkej múky celozrnnou bude koláčik dosť hutný.
Môžem použiť menej cukru, než je uvedené v recepte?
Nie. Znížením množstva cukru v recepte nezmeníte iba chuť koláča, ale aj jeho štruktúru.
Ako rýchlo bude koláčik hotový?
Príprava cesta vám aj so strúhaním mrkvy zaberie asi 10-15 minút. Pečenie trvá cca 40 minút (podľa veľkosti plechu). Krém máte za 5 minút hotový a zdobenie potrvá tak dlho, ako vážne to budete brať.
Túžite po ďalšom koláčiku s nezvyčajnou ingredienciou?
Vyskúšajte napríklad tento Bezlepkový čokoládový koláč.

Mrkvovo-orechový koláč so smotanovým krémom
príprava 15 minút * pečenie 40 minút * 20 kúskov
Korpus
- 210 g hladkej múky
- 125 g mletých vlašských orechov
- 1 a 1/4 čl škorice
- štipka soli
- 3/4 čl sódy bikarbóny
- 3/4 čl kypriaceho prášku
- 3 vajcia
- 240 g kryštálového cukru
- 225 ml oleja
- 200 g nastrúhanej mrkvy
Krém
- 85 g masla izbovej teploty
- 135 g neochutenej smotanovej nátierky izbovej teploty (mám dobré skúsenosti s Bánoveckou nátierkou od Milsy)
- 300 g práškového cukru
Postup:
- Rúru predhrejeme na 175 stupňov Celzia. Menší plech (ja som použila 23x33cm) buď vymažeme a vysypeme múkou, alebo vystelieme papierom na pečenie.
- Všetky sypké suroviny okrem cukru nasypeme do misy a zmiešame metličkou, aby sa krásne prepojili.
- Vajcia, cukor a olej vymiešame buď ručným šľahačom alebo rukou a metličkou. Hmota by po vyšľahaní mala vyzerať oveľa svetlejšie ako na začiatku.
- Do tekutých surovín nasypeme tie sypké a premiešame stierkou – len kým sa suroviny nespoja.
- Nakoniec primiešame nastrúhanú mrkvu. Opäť len kým sa suroviny nespoja – nepremiešavame.
- Vzniknuté cesto vylejeme na plech a dáme do rúry. Dĺžka pečenia bude závisieť od veľkosti vášho plechu, preto sledujte familiárne znamenia hotového koláča: korpus sa po stlačení prstom vráti späť a špajdľa sa po zapichnutí vráti bez omrviniek. Mne to v 23x33cm plechu trvalo 40 minút.
- Korpus necháme vychladnúť a zatiaľ sa pustíme do prípravy krému. Maslo dáme do misy a šľaháme elektrickým šľahačom tak dlho, až je oveľa svetlejšie než nazačiatku. Pridáme smotanovú nátierku a zošľaháme ich dokopy. Nakoniec nasypeme cukor a šľaháme tak dlho, až kým sa kryštáliky cukru celkom nerozpustia.
- Po vychladnutí aplikujeme krém na korpus. Môžeme ho buď jednoducho natrieť pomocou stierky alebo ho dať do zdobiaceho vrecúška a skúsiť niečo ozdobnejšie.

Podaril sa vám mrkvovo-orechový koláč so smotanovým krémom podľa môjho receptu? Určite mi dajte vedieť v komentároch pod článkom alebo na Instagrame!
Nech sa vám vždy dobre pečie!
Soňa
Inšpirácia pre recept: Cupcake Jemma