Dám vám hádanku: Koláč bez múky a predsa drží pokope, koláč s len kúskom masla a predsa je vláčny a vlhký, ako je to možné?
Odpoveď je jednoduchá, aj keď trochu nekonvenčná.

Cícer je jednou z málo známych a podľa mňa nespravodlivo opomínaných strukovín. Okrem tradičného arabského pokrmu hummus sa z neho dajú pripraviť napríklad skvelé polievky. Lenže jeho gaštanom podobná chuť ho predurčuje na využitie nie len v slanej, ale aj v sladkej kuchyni. Cícer má navyše najmenší podiel tuku spomedzi všetkých strukovín.
Nebudem sa tváriť, že tento koláčik je extra zdravý – množstvo čokolády obsiahnutej v recepte toto tvrdenie s prehľadom vyvracia. Ale v prípade, že nejete lepok alebo vás zaujala myšlienka vymeniť časť sacharidov a tukov v koláči za bielkoviny, odporúčam vám tento čokoládový koláč vyskúšať. A nie, cícer v ňom skutočne nie je cítiť!
Bezlepkový čokoládový koláč
Príprava 10 minút * pečenie 40 minút * 20 kúskov

Suroviny:
- 260g horkej čokolády
- 400g uvareného cíceru (môže byť z konzervy)
- 4 vajcia
- 50g zmäknutého masla
- 150g trstinového cukru
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Ako vždy, začnite predhriatím rúry. Tentoraz budeme piecť na 175 stupňoch (celzia). Nalámanú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Ja osobne sa snažím mikrovlnku obmedzovať, takže odporúčam vodný kúpeľ.
Cícer opláchnite studenou vodou v sitku a nasypte do mixéra či robota. Pridajte vajíčka a niekoľko minút mixujte – nech vám nezostane ani hrudka cíceru! Príliš rýchlo by ste sa odhalili pred nevedomými ochutnávačmi…

Pridajte aj ostatné suroviny a miešajte, kým nevznikne vláčne cesto. Toto potom nalejte na pripravený malý plech o rozmeroch 20×30 cm – najlepšie nepriľnavý alebo vyložený papierom na pečenie (keď už bez múky, tak bez múky). Pečte asi 40 minút.
Bezlepkový čokoládový koláč skladujte v uzavretej nádobe, pretože jeho kúzlo je v šťavnatosti, a keď obschne, už nie je príliš dobrý. Pred podávaním môžete posypať cukrom, prípadne ozdobiť kopčekom šľahačky. Dajte si ho ku kávičke a hneď budete mať krajší deň.

A dobre si rozmyslite, či nedočkavým ochutnávačom prezradíte pravé zloženie pred alebo až po. Dobrú chuť!