Baileys-puding-Baileys-palacinky

Baileys puding / Baileys palacinky

Vianočné sviatky sú za nami a nový rok prišiel rýchlejšie, než by bolo slušné. Dávate si novoročné predsavzatia? Ja nie. Môj asi najhorší zlozvyk je totiž jedenie prehnaného množstva sladkého a keby som to chcela obmedziť… moje telo sa búri už len pri tej myšlienke! Takže predsavzatia si radšej nedávam a namiesto toho si dám čokoládku zo stromčeka.

Ale poďme k receptu:

Je veľa rodín, u ktorých sa nedopitý alkohol povaľuje po chladničkách týždne, ba mesiace, pretože členovia týchto rodín buď nepijú vôbec alebo len veľmi málo. My sme jedni z nich. Recept na Baileys palacinky tak vlastne vznikol z týchto dvoch dôvodov:   

1. zvyšky výborného domáceho aj kupovaného Baileys v chladničke   

2. chuť na sladké, ale zároveň posviatočná nechuť k akýmkoľvek koláčom

Palacinky s Baileys pudingom boli jasná voľba. Do pudingu som použila podobné ingrediencie ako pred časom na výrobu tohto chutného alkoholu a výsledok bol vynikajúci. Veď môžete posúdiť sami.

(Ak ste ešte nerobili domáce Baileys a považujete to za skvelý nápad (aj je), výborný recept nájdete tu.)

Baileys puding

príprava 10 minút * varenie 5 minút * pre 2 osoby

Baileys-puding-Baileys-palacinky

Suroviny:
100ml Baileys
150ml mlieka
20g kukuričného škrobu (Solamyl)
2 lyžice trstinového cukru
1 lyžička instantnej kávy
1 lyžička čokoládového sirupu

200 ml šľahačkovej smotany
3 lyžičky karamelkového sirupu (nemusí byť)
1 lyžica práškového cukru (3 lyžice, ak nepoužijete karamelkový sirup)

Všetky suroviny z hornej časti zoznamu (nad šľahačkou) zmiešajte v širokom hrnci a povarte do zhustnutia. Miešajte príležitostne, až ku koncu zosvižnite tempo. Široký hrniec pomôže nielen k rýchlejšiemu hustnutiu, ale aj rýchlejšiemu chladnutiu. Po dovarení hrniec s pudingom položte do drezu, do ktorého ste predtým napustili studenú vodu. A opäť príležitostne zamiešajte, v pohode to zvládnete popri robení šľahačky. Puding by bude studený do piatich minút a navyše bez zlých-škaredých mliečnych šupiek.
Šľahačkovú smotanu vyšľahajte. Keď je tuhá, zašľahajte do nej cukor a potom aj karamelkový sirup (ak ho používate). Ja som si urobila vlastný karamelkový sirup podľa tohto receptu a je naozaj výborný, používam ho napr. na ovocie. Namiesto toho môžete, samozrejme, použiť akýkoľvek karamelový sirup – taký aký sa predáva vo fľašiach a dáva na dezerty.
Opatrne primiešajte polovicu hotovej šľahačky do studeného pudingu.
V tejto chvíli by ste mohli skončiť, rozliať puding do misiek, ozdobiť karamelkovou šľahačkou, nechať chvíľu stuhnúť v chladničke a s veľkou slávou podávať. Ak však chcete niečo viac, môžete si spraviť…

Baileys-puding-Baileys-palacinky

Palacinky

príprava 5 minút * pečenie 15-30 minút * pre 2-3 osoby

Baileys-puding-Baileys-palacinky

Suroviny:
150ml mlieka
100ml vody
50ml oleja
1 vajce
100g hladkej múky
štipky soli

Všetky ingrediencie okrem múky vyšľahajte šľahačom, stačí takým obyčajným ručným, nemusíte vyťahovať elektrický. Potom postupne zašľahajte múku. Množstvo múky môžete upraviť – podľa toho, či chcete hrubšie alebo tenšie palacinky. Záleží tiež od veľkosti vajca – pri väčšom viac múky, pri menšom menej. Panvicu vytrite troškou oleja, a keď je dostatočne rozpálená (môžte do nej kvapnúť trochu cesta a sledovať, či zasyčí), môžte začať robiť palacinky. Klasicky nalejete trochu cesta a rozlejete ho po celej ploche panvice. Keď začnú okraje hnednúť, prevráťte ju. Druhá strana bude hotová rýchlejšie ako prvá, nebojte sa nakúkať, či je hotová.

Baileys-puding-Baileys-palacinky

Musím sa priznať, že väčšinou robím palacinky „od oka“ – ako ma to naučila babka. Pre účely tohto blogu som však vyskúšala vyššie uvedený recept, pretože sa na internete vyskytoval pomerne často, spolu s množstvom chvál z radov používateľov. A musím ho pochváliť aj ja, palacinky boli skutočne hodvábne, nelepili sa ani netrhali.

Baileys-puding-Baileys-palacinky

Koľko palaciniek vám z tohto množstva vyjde a ako dlho bude pečenie trvať, záleží na ich hrúbke, veľkosti panvice, aj sile plameňa. Ja som urobila 10 mini-palaciniek, na väčšej panvici ich spravíte 6 až 8.

Baileys-puding-Baileys-palacinky

Hotové a vychlanuté palacinky naplňte Baileys pudingom, ozdobte karamelkovou šľahačkou a posypte nastrúhanou čokoládou. Môžte podávať ihneď, ale ak ich šupnete ešte na pol hodinku do chladničky (puding krásne stuhne a „zžije“ sa s palacinkami), budú ešte lepšie.


A nový rok sa môže začať!

Pridaj komentár

shares