najlepšie cukrové sušienky vianočné pečivo

Najlepšie cukrové sušienky

V tomto článku sa dozviete, ako si môžete upiecť tie najlepšie cukrové sušienky, aké som kedy robila či jedla.

Čo sú vlastne cukrové sušienky?

Cukrové sušienky si mnohí zamieňajú s lineckými sušienkami. A právom – na prvý pohľad totiž vyzerajú rovnako. Rozdiel medzi nimi je však v spôsobe prípravy, ako aj v textúre finálnej sušienky. Základom lineckých sušienok je studené maslo, vďaka čomu sú oveľa krehkejšie. Cukrové sušienky sa, naopak, pripravujú z masla izbovej teploty.

Klasické cukrové sušienky tradične bývajú hrubšie a nezlepujú sa. Nikto však nepovedal, že by ste ich nemohli vyvaľkať natenko a zlepiť lekvárom tak, ako linecké! Tak to totiž robím ja. Lebo upiecť cukrové sušienky je oproti tým lineckým o niečo jednoduchšie.

Cukrové sušienky pochádzajú z Ameriky, konkrétne z mesta Nazareth v Pennsylvánii. V osemnástom storočí ich tam začali vyrábať nemeckí prisťahovalci. Odtiaľ sa postupne rozšírili nie len po Spojených štátoch, ale aj do celého sveta.

cukrové sušienky najlepšie vianočné pečivo linecké

Prečo si myslím, že sú najlepšie?

Vo svojej „kariére“ domácej cukrárky som už vy skúšala veľa receptov na (nielen cukrové) sušienky. Na blogu mám na jedny z nich aj recept – Amandine cukrové sušienky som pekávala, kým som neobjavila tieto.

Recept, ktorý som nazvala „Najlepšie cukrové sušienky“, je však teraz už môj najobľúbenejší. Cesto je totiž jednoduché na prípravu a dobre sa s ním pracuje. A výsledné sušienky majú výbornú štruktúru a konzistenciu a, čo je najdôležitejšie, skvele chutia.

Ako ozdobiť cukrové sušienky?

Odpoveďou na túto otázku je otrepaná fráza, že fantázii sa medze nekladú. Ak však potrebujete nejaké tipy a nápady na zdobenie, a vaša fantázia má práve dovolenku, tak tu tú:

  • Ozdobte ich ako linecké: Teda vrchnú časť pocukrujte a zlepte ju zo spodnou.
  • Môžete sa tiež inšpirovať mnou a mojimi fotkami v tomto článku: vrchnú sušienku pooblievajte čokoládou.
  • Ak máte radi jednoduchosť, nemusíte sušienky zdobiť vôbec. Jednoducho ich zlepte, vyzerá to super aj bez zdobenia.
  • Ak urobíte obe časti sušienky rovnaké, teda bez diery, môžete ich po zlepení namočiť do cukrovej polevy – podobne, ako som to urobila v recepte na Amandine cukrové sušienky.
sušienky zdobenie biela čokoláda

Môžem na najlepšie cukrové sušienky použiť celozrnnú múku?

Namiesto 100% hladkej pšeničnej múky môžete použiť tento pomer:

  • 50% hladkej pšeničnej múky a 50% hladkej celozrnnej pšeničnej múky

alebo

  • 50% hladkej pšeničnej múky a 50% hladkej celozrnnej špaldovej múky.

Myslite však na to, že pečivo obsahujúce celozrnnú múku nebude také jemné, ako keby ste použili len hladkú pšeničnú múku.

Môžem na najlepšie cukrové sušienky použiť trstinový alebo hnedý cukor?

Biely kryštálový cukor môžete nahradiť klasickým sypkým hnedým alebo trstinovým cukrom. Neodporúčam však používať „lepkavé“ cukry s vysokým podielom melasy – ako napríklad kokosový alebo muscovado.

Môžem použiť menej cukru, než je uvedené v recepte?

Nie. Znížením množstva cukru v recepte nezmeníte iba chuť pečiva, ale aj jeho štruktúru.

Môžem na najlepšie cukrové sušienky použiť margarín alebo vegánske maslo namiesto klasického masla?

Som veľkým zástancom klasického masla, pretože s ním chutia vianočné sušienky jednoducho najlepšie. S náhradami masla som tento recept netestovala a ani to neodporúčam (čo však neznamená, že to nemôže fungovať).

cukrové sušienky

Ako rýchlo budú sušienky hotové?

Príprava cesta trvá len cca 5 minút. Treba však rátať s tým, že musíte mať vopred vyložené z chladničky maslo a vajcia. vymiesené cesto je potrebné minimálne hodinu nechať zachladiť v chladničke. Vaľkanie a vykrajovanie bude záležať od veľkosti a zložitosti vykrajovaných tvarov, ale zaberie tak 15-30 minút. Pečenie jedného plechu sušienok trvá cca 6-7 minút.

Máte chuť na ďalšie koláčiky vhodné na vianočný stôl? Vyskúšajte napríklad tieto:

Tradičná švajčiarska vianočka

Najlepšie cukrové sušienky

Najlepšie cukrové sušienky

Cesto:

  • 390 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 225 g masla izbovej teploty
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 190 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup

  1. V menšej mise zmiešame hladkú múku, soľ a sódu bikarbónu.
  2. Pomocou ručného alebo stojanového elektrického mixéra (ak nič z toho nemáme, poslúži aj varecha a silná ruka) vyšľaháme maslo s oboma cukrami. Potom do zmesi zašľaháme vajcia.
  3. Sypké suroviny primiešame k maslovej zmesi. Toto už môžeme robiť pomocou varechy alebo stierky. Alebo mať mixér nastavený na najnižšie otáčky. Dôležité totiž je nemiešať cesto príliš dlho, lebo by to spôsobilo tvrdé sušienky.
  4. Hotové cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme ich do igelitového vrecka alebo fólie, a uložíme aspoň na hodinu do chladničky. Cesto môže zostať v chladničke aj týždeň. Alebo ho môžete dať do mrazničky, kde vydrží aj mesiac.
  5. Rúru dáme vyhriať na 175 C. Zachladené cesto vyvaľkáme na 3-4 mm a povykrajujeme tvary pomocou vykrajovačiek. Sušienky ukladáme na plech min. 2 cm od seba, aby sa pri pečení nezliali dokopy.
  6. Povykrajované sušienky dáme ešte na 10 minút do chladničky. To im pomôže, aby pri pečení nestratili tvar.
  7. Zachladené sušienky pečieme cca 6-7 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti, hrúbky, aj času chladenia. Upečené sušienky by mali byť naspodku oranžovkasté, ale zvrchu stále svetlé.
  8. Hotové a vychladnuté sušienky ozdobíme podľa chuti a fantázie (vyššie v článku uvádzam viacero typov na zdobenie).
vianočné sušienky linecké kávička

Podarili sa vám cukrové sušienky podľa môjho receptu? Určite mi dajte vedieť v komentároch pod článkom alebo na Instagrame!

Nech sa vám vždy dobre pečie!

Soňa

Pridaj komentár

shares